Amsterdam-based DELVA Landscape Architecture | Urbanism and Rotterdam-based architects Powerhouse Company combine nature and architecture in their seamless design for the new entrance to the “Hollandse Duinen” National Park. The gateway, with its park and new visitor centre, settles in the Koekamp, a stone’s throw from the Koningin Julianaplein and the city centre.

The visitor centre and its park, which have been commissioned by the Dutch forestry organization (Staatsbosbeheer), are expected to be completed in 2024.

For this grand entrance to a new national park, we have integrated architecture and nature. The landscape plays a leading role”. [Paul Stavert, Powerhouse Company]

A green history

Just a stone’s throw from The Hague’s Central Station, Koekamp is a survival from medieval times: a cattle field turned deer park (Philip the Good brought the first deer here). It became a public landscape, popular for walks, from the early 17th century. Later, it was partly landscaped in the English landscape style by 19th-century landscape architect Jan David Zocher. Largely fenced off in more recent times, it has become more of a place to admire from a distance than to visit.

Today, Koekamp links the heart of the city and its train station to a network of green areas in The Hague and beyond, including the Malieveld, the Haagse Bos and the many miles of sand dunes along the coast. These diverse areas are now combined under the umbrella of a new national park, the Hollandse Duinen park. The new visitor center will be the park’s gateway, inviting people to explore part of the Koekamp, or venture further afield.

Natural highs

We set out to create an entrance that is not just a building, but a landscape. The balance between architecture, programme and design of the park is essential here. Our inspiration was the past. Instead of repeating history, we lovingly adapted it and laid it back with respect for nature and within the design spirit of landscape architect Zocher”. [Steven Delva, DELVA Landscape Architecture | Urbanism]

Koekamp is one of the four green spots of the Green Entrance: a new area of greenery around Central Station designed by DELVA, including KJ Plein (Koningin Julianaplein). In the plan, Koekamp will be bordered by the new Koninklijke Stadspark, a lush green park that will reveal the city’s diversity, as well as forming the gateway to the national park in the making. The contrast between these green landscapes in the heart of the city and the urban fabric is very pronounced, and the new visitor center will retain and enhance this contrast.

Koekamp will have stronger connections with the city and to the other green landscapes around it, including a new bridge which will better connect it to the park zone at Bezuidenhoutseweg. In addition to the existing entrance on the east side of the site, there will be an entrance in the form of a pedestrian bridge on the north side for those arriving from the Malieveld. In the past, there was also an entrance on this side that connected to Koekamplaan: the royal, connecting road between Huis ten Bosch and Noordeinde Palace. By adding this second connection, the grounds become part of the walk around Koekamp envisaged in line with Zocher’s ideas.

The new entrance, with its flowing paths, connects seamlessly with the surrounding city park. The pleasant paths lead people not only to the visitor centre but also to the edge of the deer park. From here, there is a wide view of the camp and the deer. In spring, this part of the park presents a scene of flowering “stinsen” plants. These are bulbs that present a beautiful spectacle in spring and are typical for country estates and woody areas.

Design for trees

Koekamp’s monumental trees are leading in the design and will all be retained. They determined the site and size of the new visitor center. To avoid cutting them down, the architecture nestles among them. Three houses are positioned carefully in between the tree trunks under a unifying triple-winged roof that converges around a central, circular court that will accommodate a beautiful oak. The result is a design that is perfectly integrated in nature and is partly concealed by it.

The two public wings house an information center to the south, where visitors can learn about the landscape and its long history, and a restaurant to the north. The central circular court forms an informal outdoor meeting space, with room for activities such as a play area. The third wing accommodates the offices of the forestry organization, which also offers workshop space in an old coach house nearby. Visitors will now be able to see and understand some of the foresters’ work.

Dividing the functions between the three houses allows us to ensure an outdoor experience, as visitors and foresters alike move between these. Everybody is equal under the shelter of the triple-winged roof”. [Albert Richters, Powerhouse Company]

The buildings are constructed entirely in timber and glass. The gable end walls are completely glazed and transparent, offering views through to the trees on the other side, while the side walls are timber with grooved detailing. This combination of façade materials – 50% wood, 50% glass – offers the greatest energy efficiency. The trio of structures rests on a floating wooden platform, surrounded by a looping pattern of paths evoking the organic pathways characteristic of Zocher’s work.

The building is a guest in the landscape, partly hidden between trees. With its human scale and rustic style, it offers a marked contrast with the urban architecture of The Hague outside the Koekamp”. [Emma Scholten, Powerhouse Company]

Project details

Design: DELVA
Project Location: Hollandse Duinen National Park, The Hague, Netherlands
Typology: Park entrance, visitor centre, park
Design year: 2020
Expected completion year: 2024
Architecture: Powerhouse Company
Installations: Royal HaskoningDHV
Client: Staatsbosbeheer
Visualization: © Proloog, Skylight, DELVA, Powerhouse Company

DELVA

DELVA

DELVA was founded in 2008 and has grown into an industry-leading studio with a team of professionals in the heart of Amsterdam. A team always committed to giving meaning to the new function of the landscape and enhancing its experience. DELVA is led by founder Steven Delva, currently together with Sander van den Bosch, Jeroen Jacobs and Emiel Swinnen. Based in Amsterdam, the team of landscape architects, urban planners, designers and cultural experts work on key current challenges such as sustainable urbanization, the development of nature and the changing meaning of public space. Central is the multidisciplinary approach, characterized by co-creation and collaboration.